Kontrolpanel

Dashboard

Dashboard_Overblik_VersionSmall
Når du er logget ind, fremkommer Dashboardet eller på dansk Kontrolpanelet, som er administrations-interfacet i WordPress. Øverst oppe i Dashboardet ser du websitets navn/titel.
I eksemplet nedenfor og i det følgende har vi brugt dit-eget-website. Navn/titel er også et direkte link til forsiden af selve websitet.

Øverst i højre hjørne ser du også navnet på den bruger, der er logget ind. I dette tilfælde er det “admin”. Ved at holde cursoren over dette link, fremkommer et Log Out link og en mulighed for at redigere i profil-oplysningerne. Den vigtigste funktion her er muligheden for at ændre brugerens mail-oplysninger samt password.

Under brugernavnet i top-menuen er “Screen Options” samt “Help” placeret. “Screen Options” bruges til at kontrollere din velkomst-side. Så kan man som redaktør/administrator hurtigt kan få overblikket over seneste aktiviteter, kommentarer, nyheder samt muligheden for at skrive en nyhed. “Help” er linket direkte til det officielle WordPress online support forum og som indeholder den 
mest komplette samling af WordPress-relateret information. 
Her findes ligeledes et link til en udførlig gennemgang af Dashboardet.Navigationsmenu
På venstre side er Dashboardets navigationsmenu placeret. Det er her man redigerer, opdaterer og konfigurerer sit website. Ved at placere cursoren over de forskellige navigationsmenu-punkter (hovering) fremkommer en ‘fly-out‘ menu, hvor de forskellige redigeringsmuligheder vises. 
Ved at klikke på et givent menupunkt fremkommer alle muligheder inden for denne sektion.

Sektionen består af følgende:

Dashboard (Kontrolpanel)
Det overordnede område på websitet, hvor en række hurtige genveje samt statusmeddelelser fra systemet er placeret.

Posts (Indlæg)
Det er her du opretter nye Blog Posts (nye indlæg). Du kan også opdatere Categories (Kategorier) og Post Tags (Indlægs Tags)

Media (Medier)
Her gemmes alle dine uploadede billeder, dokumenter eller filer. Du kan browse gennem dit mediebibliotek, og du kan også redigere og opdatere filerne.

Pages (Sider)
Her opretter du nye ‘pages’ (undersider) eller redigerer i eksisterende.


Comments (Kommentarer)

Her kan du slette, kommentere og kategorisere alle de kommentarer, websitet modtager.

Appearance (Udseende)

Det er her du styrer websitets udeende. Du kan vælge mellem en lang række forskellige Themes (Temaer/designskabeloner), men du kan også vælge at kode dit eget. Du kan også redigere i hjemmesidens CSS-designskabelon via Editoren (CSS – Cascading Style Sheets er et formateringssprog, som bruges til at formatere/kontrollere det visuelle på et website). Der findes i tusindvis af Themes, nogle er gratis og andre koster penge. Prisen ligger typisk på mellem 10 og 50 USD.

Inde i Appearance-området kan man oprette side-widgets. Det er de områder på et website, der fx har at gøre med Facebook-integration (Likebox), tilmelding af nyhedsbrev, kalender, sponsorkarrusel etc. 
Som regel skal der installeres et plugin, før end man kan oprette widgets. 
Websitets menu kan ligeledes redigeres under Appearance, og det er særligt brugbart, hvis man ønsker en dropdown-menu med en bestemt rækkefølge. Man tilføjer sine undersider til menustrukturen, og herefter kan de “trækkes og slippes” som man ønsker. 
I Header-sektionen kan du redigere hjemmesidens titel og undertitel. I mange Themes kan man uploade sit eget header-billede.

Plugins
En afsindig populær og stærk feature ved WordPress er muligheden for at implementere Plugins. Det er software/kode, der udvider funktionaliteten ud over selve “kernefunktionaliteten” – den funktionalitet WordPress CMS’et indeholder som udgangspunkt. 
Du kan tilføje/slette, aktivere/deaktivere eller redigere i plugins. På WordPress.org findes der mere end 26.000 forskellige plugins, som hver især kan bidrage til at gøre dit website både unikt og indfri de funktionalitetsmæssige behov. De tekniske muligheder ved plugins spænder over alt fra SEO (søgemaskineoptimering), spam-beskyttelse, chat-funktion etc.

Users (Brugere)
Oversigt over alle brugere der kan redigere dit website. Afhængig af dine ‘bruger-beføjelser‘ kan du også tilføje nye brugere og styre deres beføjelser.  

Tools (værktøjer)
Dette område giver adgang til forskellige nyttige værktøjer. Du kan også importere data til dit WordPress website eller du kan eksportere data. (Fx i forbindelse med produktion af ny hjemmeside, hvor man vil genbruge gammelt indhold)

Settings (Indstillinger)
Her kan du konfigurere/indstille dit website. Du kan konfigurere websitets titel og URL, hvor dine indlæg skal vises, om besøgende skal kunne kommentere på indlæg eller ej og en lang række andre ting. Når dit website er ‘oppe at køre’, er der som regel ingen grund til at ændre disse indstillinger.

I bunden af menuen er der et link: Collapse menu (Minimer menu)
Her kan du minimere menuen, så kun ikonerne er fremme. Ved at klikke på det lille ikon med pilen glider resten af menuen frem igen.

I tak med at der installeres plugins, kommer der tilsvarende menupunkter i dashboardet. Placeringen af disse menupunkter kan variere fra plugin til plugin, men vil som regel enten optræde i området for Tools, området Settings eller nederst i selve Dashboard-menuen.

Toolbar

Toolbaren i WordPress er en nem og hurtig at redigere de mest almindelige 
WordPress-funktioner (features). Toolbaren er placeret aller øverst i dashboard-vinduet og er kun synlig, når man er logget ind. Via toolbaren får du nem og hurtig adgang til følgende funktioner:

  • 
Links til til www.wordpress.org; opbevaringssted til manualer, tutorials, support-fora
  • 
Opdatere dit websites theme(designskabelon),Widgets,Menuer
  • Se eller redigere dine blogkommentarer
  • Tilføje nyheder, billeder/gallerier, sider eller brugere
  • Foretage en søgning på websitet
  • 
Se/redigere profil samt logge ud af Dashboardet