Hvad er WordPress

HVAD ER WORDPRESS?
WordPress er verdens mest benyttede CMS – Content Management System – et system til at håndtere indhold og opbygning af en hjemmeside. WordPress udmærker sig ved, at det er nemt at tage i brug, har uendeligt mange tekniske features, et enormt udvalg af designskabeloner og er meget vel-dokumenteret. WordPress er open source og derfor gratis at bruge og har vist sig særdeles “omstillingsparat/duelig” i relation til den hastige informationsteknologiske udvikling. WordPress bliver undfanget i 2003 af Matt Mullenweg og startede som et blogging-værktøj.

WordPress dominerer internettet
WordPress blev populært på ganske få år takket være bloggere som var koblet sammen i et netværk og som ofte linkede til hinandens blogs og kommenterede på hinandens historier etc..

Noget af det måske mest påfaldende ved WordPress i dag er, at indlæringskurven er så flad som den er. Systemet/kontrolpanelet er konstrueret således, at man på få øjeblikke kan have en avanceret hjemmeside oppe at køre.

Teknikken/publiceringsdelen er bygget ind i et administrationsinterface (kontrolpanel), hvor brugeren er i stand til at opdatere, vedligeholde og tilføje nyt design og funktionalitet til sit website.
 
WordPress er et gratis alternativ til andre CMS-systemer, og der findes i dag mere end 2,5 millioner websites bygget i WordPress. New York Times, CNN, BBC America, og Forbes er nogle af de mest populære på verdensplan.

Diagrammet viser udbredelsen af forskellige CMS-typer i 2013. 
De fem mest polulære systemer er anvendt på 76% af alle websites.

Hvis du ønsker en hjemmeside/CMS-løsning, der er let at betjene og som design-og funktionalitets- mæssigt er nemt at opdatere, er WordPress et rigtigt godt valg. Systemet benyttes af både nybegyndere, bloggere, superbrugere til store firmaer og populære og velbesøgte websites.

Fordele ved WordPress

Stort plugin-bibliotek: Der er udviklet i tusindevis af plugins – funktionalitetsudvidelser, og teknisk set synes alt muligt. Langt de fleste WordPress plugins er gratis.
Brugervenlighed: Brugerinterfacet i WordPress er enormt intuitivt, selv for førstegangs-brugere. Du kan som bruger selv udskifte designskabelon (theme) tilføje et par plugins og være oppe at køre i løbet af få øjeblikke.
Stærke søgemaskine-egenskaber: Med plugins som Yoast og All in one SEO kommer du meget hurtigt frem på nettet – vel at mærke hvis du har noget interessant du vil ud med.
Nem at tilpasse: Designskabelonerne i WordPress er udviklet, så de nemt kan tilpasses og redesignes. Enhver med bare en smule forståelse for HTML og CSS kan skræddersy sin WordPress-hjemmeside så den opfylder et givent behov.
Fleksibilitet: WordPress kan bruges til en lang række forskellige ting – der er stort set ikke den hjemmeside, hvor man ikke ville kunne bruge WordPress. Det kunne fx være en web-shop, det nye YouTube, CV-hjemmeside eller måske en nyhedsblog.
Sikkerhed: Systemet sikkerhedsopdateres direkte fra kontrolpanelet.

Sårbarhed
I takt med, at udviklingen inden for web og mobile medier går hurtigt, sker der desværre en form for ‘modkultur’. Hackerangreb, spam-robotter og diverse automatiserede net-tjenester stiller krav til hjemmesidernes sikkerhedssystemer. Det er derfor nødvendigt at installere ekstra plugins, som spærrer for disse hackerangreb, og hyppige opdateringer af selve installationen er også påkrævet!

Der bliver hele tiden udviklet nye versioner af WordPress for dels at styrke sikkerheden og dels at løse diverse problemer. Disse opdateringer medfører fra tid til anden visse kompatibilitetsproblemer med ældre plugins. Det er derfor vigtigt at sætte sig ind i hvilke plugins, der er installeret på selve hjemmesiden og sikre sig, at de er kompatible med nye versionsopdateringer.

Man er nødt til at have kendskab til HTML og CSS, hvis ikke man vil have en hjemmeside med et standardiseret design. Dog er tendensen, at der kommer flere og flere muligheder for at kunne ændre i designet inde i kontrolpanelet.

WordPress var oprindeligt bygget som en blogger-platform. Dette har påvirket systemets evne til at håndtere store mængder af indhold. Hvis du planlægger en meget kompleks hjemmeside med mange redaktioner og funktioner, så er WordPress nok lidt for simpelt!